Sjekk også vår side på Facebook.

Veterinær Ingrid Nersten har fullført alle tre ESAVS-kursene i dermatologi, samt et kurs i øreinfeksjon, og har dermed en svært god fordypning i hudproblemer og allergier. Kløe og allergier er en av de vanligste lidelsene hos hund og katt, og det kan ofte kreve litt tid og utredning for å finne årsak og beste behandlingsmåte.

Allergier deles gjerne opp i fire hovedårsaker:
- Mat-sensitivitet/allergier
- Allergi mot luftbårne allergener (pollen, husstøvmidd, tobakksrøyk, parfyme mm)
- Kontakt-allergier (plasten i matskål, kjemikaler i et teppe etc)
- Parasitter

                                    

Hunder og katter viser gjerne ulike tegn på kløe eller ubehag i huden. Hunder vil ofte klø seg, men de kan også slikke på poter eller få infeksjon i det ytre øret (ekstern otitt).

Katter kan ofte slikke seg på magen (i blant kan magen være nesten hårløs, for den ru tungen har brukket av så mange hårstrå). Katter kan også få skorper eller sår foran ørene, noe som ofte en en indikasjon på fórallergi.

For å undersøke om mat kan være utløsende årsak, anbefaler vi en eliminasjonsdiett.
Dette er spesialfór som har blitt behandlet slik at proteinene i maten er delt opp i så små molekyler at tarmen ikke skal kunne reagere på maten (hydrolyserte proteiner).
En slik diett må vare i 4-6 uker før man vet om noe i maten var den utløsende årsaken til hudproblemene. I denne perioden er det svært viktig at hunden eller katten ikke spiser NOE ANNET! Selv en teskje med leverpostei er nok til å ødelegge testen for de neste 4-6 ukene selv på en stor hund!

Det finnes blodprøver som kan teste for ulike luftbårne allergener, som pollenallergier eller husstøvmidd mm. Her er timingen viktig, det er større sjanse for at blodprøven gjør utslag på pollenallergi på sommeren enn om man tar blodprøven i februar. Motsatt er det mange som er mer plaget av husstøvmidd på vinterhalvåret, men kan fungere fint på sommeren, når vi er mer ute.

Det finnes mange ulike parasitter som kan forårsake kløe. Da er mikroskopi et greit hjelpemiddel for å påvise infeksjon. Bakterier og sopp kan også forårsake kløe, og kan påvises med et farget utstryk som undersøkes med mikroskop.

© 2022 Nedre Glomma Dyreklinikk AS. Organisasjonsnummer: 915 846 149 | Personvernerklæring