Sjekk også vår side på Facebook.

Hund:


Vi anbefaler at valper vaksineres når de er 7-8, 12 og 16 uker gamle. Deretter anbefaler vi vaksinering ved 1 års alder, og så årlig etter dette.

Alle voksne hunder bør vaksineres hvert år mot kennelhoste, og hvert 3. år for parvo-virus, valpesyke og smittsom hepatitt.

De ulike vaksinene:
Nobivac Pi: Dette er en vaksine mot kennelhoste. Kennelhoste er en virus-sykdom er svært vanlig, og som smitter via dråpesmitte. Den kjennetegnes av dyp hoste, og at hundene ofte brekker opp slim, og kan vare i flere uker.

Nobivac BbPi: Dette er en vaksine som sprøytes opp i nesen, og som også beskytter mot kennelhoste. I tillegg til å beskytte mot parainfluensa-virus, beskytter den også mot bakterien Bordetella bronchiseptica, som ofte kan føre til sekundære infeksjoner. Dette er derfor en mer «bred-spektret» vaksine. Noen hunder kan bli litt hovne i slimhinnene i snuten etter vaksinering, og vi er derfor forsiktige med å bruke denne vaksinen på valper, små hunderaser og raser som har kort snute.

Både Nobivac Pi og Nobivac BbPi må gjentas hvert år.

 

Nobivac Parvo: Dette er en vaksine mot parvo-virus, også ofte kalt hundepest. Dette er en sykdom som kan føre til høy feber, oppkast og blodig diare, og dødeligheten er høy. Heldigvis er denne sykdommen svært sjelden i Norge, men den forekommer i andre land i Europa.

Nobivac DHPPi: Dette er en vaksine som beskytter mot parvo-virus, valpesyke, smittsom hepatitt (leverbetennelse) og kennelhoste.

Nobivac DHP: Denne vaksinen beskytter mot parvo-virus, valpesyke og smittsom hepatitt (leverbetennelse). Denne vaksinen brukes sammen med Nobivac BbPi.

Hundene skal vaksineres mot parvo-virus, valpesyke og smittsom hepatitt (leverbetennelse) som valper, deretter ved 1 års alder og så hvert 3. år.

  

Merial Rabisin: Dette er en vaksine mot rabies-virus. Denne vaksinen kreves for dyr som skal reise til utlandet, med unntak av Sverige. Første vaksine kan gis ved fylte 12- ukers alder, deretter gjentas etter 1 år, og så hvert 3. år etter dette.

NB: Denne vaksinen kan ikke gis samtidig som andre vaksiner, og det må gå 14 dager både før og etter rabies-vaksinene før hunden kan få andre vaksiner.
Noen ganger kan det bli en liten kul på størrelse med ert på injeksjonsstedet. Dette er en lokal reaksjon på vaksinen, og går vanligvis bort etter et par uker. Noen hunder kan bli litt ømme på injeksjonsstedet.

Nobivac L4: Dette er en vaksine mot leptospirose hos hund.
Grunnvaksinering består av to vaksiner som blir gitt med 4 ukers mellomrom. Deretter skal hunden vaksineres årlig. Denne vaksinen kan gis samtidig som den vanlige års-vaksinen.

Leptospirose er en bakteriesykdom som kan smitte husdyr, ville dyr og mennesker. Sykdommen er relativt vanlig i Middelhavslandene, og er sjelden i Norge. Smitte skjer ved at bakterien skilles ut i urin fra syke dyr, og smitter ved at enten urin eller forurenset vann kommer i kontakt med slimhinner, som f.eks øyne, nese og munn, eller via rifter i huden.

Vanlige symptomer er oppkast, diaré og nedsatt allmenntilstand. Uten behandling kan sykdommen være dødelig.

Det anbefales derfor at alle hunder som skal reise til land med tropisk eller temperert klima vaksineres mot denne sykdommen.

 

 

Katt:

Vi anbefaler at alle katter vaksineres ved 12- og 16 ukers alder, deretter skal kattene vaksineres årlig. Dersom det er stort smittepress eller spesielle ønsker, kan kattunger vaksineres så tidlig som ved 8 ukers alder. Selv innekatter kan bli smittet via eierens klær og sko, og vi anbefaler dersom at også innekatter vaksineres.

 

 

Pure-vax Rcp: Dette er en vaksine mot kattepest (felin panleukopeni) og katte-influensa (felin viral rhinotrakeitt og felin calicivirus-infeksjon.)

Felin Panleukopeni ligner hundens parvo-virus, og fører til høy feber, sterkt nedsatt allmenntilstand,  oppkast og blodig diare, og dødeligheten er høy, spesielt blant unge individer. Heldigvis er denne sykdommen sjelden i Norge, men smitte forekommer også her. Viruset er svært motstandsdyktig, og kan overleve flere år i miljøet. Vi anbefaler derfor også at innekatter vaksineres, da eieren kan få med smitte hjem via klær eller sko.

Katte-influensa forårsakes calici og herpes-virus, og fører til infeksjon i luftveiene, øyne og i munnhulen til katter. Sykdommen er veldig smittsom, og vanlige symptomer er høy feber, nedsatt allmenntilstand og nedsatt apetitt, gult til grønt sekret fra øyne og nese, pusteproblemer og sår på tungen, hornhinnen på øynene eller på selve nesetippen.

Dessverre er det mange katter som ikke er vaksinert, og denne sykdommen er ganske vanlig i Norge.

Pure-vax RcpCh: Denne vaksinen inkluderer chlamydia- bakterien, i tillegg til kattepest og katteinfluensa. Chlamydia er en bakterie som kan medvirke til katte-influena, og fører først og fremst til infeksjon av slimhinnene i øyelokkene (konjunktivitt). Det kan også føre til snørr fra nesebor, nysing og hoste. Sykdommer en mest vanlig i hushold med mange katter og på katte-pensjonat.
Selv om chlamydia felis- bakterien har vært påvist i mage/tarm og i kjønnsorganer hos katt, er det ikke klarlagt om denne bakterien kan føre til reproduksjonssykdommer hos katt. 

 

 

 

© 2022 Nedre Glomma Dyreklinikk AS. Organisasjonsnummer: 915 846 149 | Personvernerklæring