Sjekk også vår side på Facebook.

 

Vaksine
Vi anbefaler å vaksinere katter mot katteinfluensa og kattepest.
Den første vaksinen gis ved 8-12 ukers alder, og skal gjentas etter 3-4 uker. Deretter skal kattene revaksineres en gang i året.

Katter som er utsatt for stort smittepress, f.eks. ved at de ofte er på utstilling, kan også vaksineres mot klamydia og felin leukemi.

 

 

 

Kastrering/sterilisering
Alle katter som ikke skal brukes i avl, bør kastreres/steriliseres.
Dette kan man gjøre fra katten er 5-6 måneder gammel.

NB: Vi fraråder alle å gi katten P-piller, da dette øker risikoen for jursvulster, diabetes og livmorbetennelse.

 

 

I/D-chip
Alle katter bør i/d-merkes med chip.
Dette for at man skal kunne kontakte eieren om katten blir funnet av noen andre eller blir skadet.

  

 

 

Markekurer
Kattunger er ofte smittet med spolorm via moren, og bør derfor få markekurer fra 2 ukers alder. Deretter gis jevnlig markekur i det første halve året.

For voksne katter kan man enten levere inn avføringsprøve eller behandle med markekur 2-4 ganger i året.

 

 

Flåttmiddel
Flåtten kan være bærer av to sykdommer som heter borreliose og anaplasmose, som kan smitte både dyr og mennesker. Vi anbefaler derfor å gi katten flåttmiddel i sommerhalvåret for å redusere risikoen for flåttbitt. Flåttmiddel er reseptbelagt og fås kjøpt på apoteket.

 

 

Tenner
Det er å lurt å pusse tennene til katten daglig! Det viktigste er den mekaniske delen ved å pusse tennene, men det finnes også ulike tannkremer for katter, for eksempel bucacat. Den smaker godt, samt at den inneholder enzymer som er med på å forebygge at det dannes tannstein.            

Det dannes mindre tannstein av tørrfór enn våtfór. Det finnes også eget fór som "sliper" tennene.                 Har katten først fått tannstein, må dette fjernes med tannlegeutstyr hos veterinær.

Tenner bør sjekkes minst 1 gang i året, gjerne samtidig med den årlige vaksinen.

Godt og sunt fór
Et langt og friskt liv er bl.a. avhengig av et sunt kosthold.

Derfor er det viktig at man velger et godt merke på fóret, og at man kjøper fór enten i dyrebutikk eller hos veterinær. Velger man å gi katten litt våtfór ved siden av, er det viktig at man likevel hoder seg til samme kvalitet.

 

 

Pelsstell
Katter med lang pels må børstes hver dag. Får katten problemer med hårballer, kan man prøve et eget fór som hjelper for dette. Det finnes også kattemalt som kan hjelpe mot hårballer.

Har pelsen blitt helt tovet, hender det at den eneste løsningen er at katten må soves ned for å bli barbert.

 

 

Utenlandsreiser
Man må alltid sjekke med ambassaden til det landet man vil reise til, for å undersøke hvilke regler som gjelder for å kunne ta med seg en katt fra Norge. De norske reglene gjelder for innførsel av dyr inn til Norge igjen.

Generelt er det slik at om man ønsker å ta med katten på ferie i EU-land, må katten vaksineres mot rabies. I tillegg må katten må være i/d-merket, og få et eget pass.

Det er ikke krav om rabies-vaksine for å reise til Sverige.

Vi anbefaler at katten behandles mot revens lille bendelorm hvis den går ute.

 

 

Klør
Katter som går ute skal man normalt ikke klippe klørne på, da de trenger klørne for å klatre i trær, forsvare seg etc..

Men noen katter får svært lange klør som i verste fall kan vokse inn i poten igjen, og disse katten må få klippet klørne sine regelmessig.

 

 

Seniorsjekk
Vi anbefaler at alle katter over 10 år tar en seniorsjekk med blodprøve. Dette for å undersøke funksjonen til indre organer som lever og nyrer. Jo tidligere man oppdager problemer, jo tidligere kan man starte forebygging med bl.a. veterinærfór.

 

 

Forsikring
Alle katter bør forsikres med tanke på sykdom eller ulykke. Det er viktig at forsikringen også gjelder etter at katten har fylt 10 år, og beløpet bør være minst 25.000.

Vi opplever ofte at uforsikrede katter ikke får den optimale behandling da kostnaden kan bli for stor.

 

 Last ned PDF-versjon her.

Mattilsynet: Veiledning om hold av katt

 

© 2022 Nedre Glomma Dyreklinikk AS. Organisasjonsnummer: 915 846 149 | Personvernerklæring